Ekonomi

Samsun’dan Türk ve dünya mutfağına ürünler

Yüzölçümünün yaklaşık yarısını üretime ayıran Samsun’da üretilen sebze, meyve ve tarla bitkileri, Türkiye’nin 81 ili ve dünya mutfaklarıyla buluşuyor. Samsun’un verimli ovaları, Türkiye’nin yıllık pirinç, fındık, lahana ve karnabahar üretiminin büyük bölümünü karşılamaktadır.

972 bin 459 hektar yüzölçümüne sahip olan Samsun il yüzölçümünün yüzde 38,92’si ekili tarım arazisi olarak kullanılıyor. Bu ekili alanın yüzde 58,87’sinde tahıllar ve diğer bitki artefaktları ekilmektedir. Yüzde 4,62’si nadas alanı olarak değerlendirilirken, yüzde 3,78’i sebze bahçesi olarak kullanılıyor. Yüzde 32,37’si meyve, içecek ve baharat bitkisi olarak kullanılırken, yüzde 0,01’i süs bitkisi olarak kullanılıyor.

Türkiye’de üretilen çeltik üretiminin yüzde 15’i Samsun’dan geliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son verilerine göre Samsun, Türkiye’de çeltik üretiminde 2., soya ve işlenmemiş tütünde 5., yağlık ayçiçeği üretiminde 11. sırada yer alıyor. Samsun, buğday, mısır, kuru fasulye, tritikale, şeker pancarı ve yulaf üretiminde de ilk 30 ilin ortasında yer almaktadır. TÜİK’in son verilerine göre Samsun’da yılda 142 bin 480 ton çeltik üretiliyor ki bu da Türkiye çeltik üretiminin yüzde 15’ine tekabül ediyor. Ayrıca yılda 6 bin 942 ton soya fasulyesi, 6 bin 25 ton işlenmemiş tütün ve 55 bin 695 ton yağlı ayçekirdeği üretiliyor.

Samsun 16 sebze çeşidi üretiminde ilk sırada yer almaktadır.

Ülkenin sebze bahçesi olarak adlandırılan Samsun’un Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü Ovaları’nın yanı sıra il yüzölçümünün yaklaşık yüzde 40’ında sebze ve meyve üretiliyor. Samsun; Lahana ve karnabahar üretiminde 1. sırada yer alırken, taze barbunya, pırasa, turp çeşitleri, kabak, tüm biber çeşitleri, kırmızı pancar, brokoli, yeşil fasulye, karpuz, patlıcan ve kavun üretiminde Türkiye’de ilk 10 arasında yer almaktadır. . Ispanak, taze bezelye ve tüm marul çeşitlerinde ilk 16 il arasında yer almaktadır. TÜİK’in kesin verilerine göre 2022’de Samsun’da 406 bin 101 ton lahana üretildi. Bu, Türkiye’deki lahana üretiminin yüzde 42,11’ine tekabül ediyor. Karnabahar üretiminde de başkan konumunda olan Samsun’da, Türkiye’deki üretiminin yüzde 25,6’sı karşılanırken, yılda 60 bin 98 ton karnabahar üretiliyor. Ayrıca 6 bin 577 ton barbunya, 21 bin 641 ton pırasa, 7 bin 610 ton turp, 5 bin 30 ton kabak, 960 ton kırmızı pancar, 7 bin 500 ton brokoli, 20 bin 533 ton mısır yeşil fasulye, 127 bin 490 ton karpuz, 22 bin 43 ton patlıcan, 57 bin 475 ton kavun, 5 bin 435 ton ıspanak, 1420 ton bezelye ve 7 bin 174 ton marul üretiliyor.

Fındık, kivi, kızılcık, muşmula ve dut gibi meyveler Samsun’da üretilmekte, Türkiye’de ve dünyada tüketilmektedir.

Sebze ve tarla bitkileri üretiminin yanı sıra meyve üretiminde de söz sahibi olan Samsun, fındık, kivi, böğürtlen, armut, şeftali gibi meyvelerin üretiminde de söz sahibidir. Türkiye fındık üretiminin yüzde 14,60’ına sahip olan Samsun’da 2022 yılında 111 bin 701 ton fındık toplandı. 1.185 ton kızılcık üretimi ile en çok kızılcık üreten 2. il olan Samsun’da ayrıca 12 bin 977 adet fındık var. ton kivi, 439 ton muşmula, 2 bin 136 ton dut, 19 ton böğürtlen, 6 bin 524 ton armut, 9 bin 131 ton şeftali, 1 bin 382 ton ayva, 17 bin ton elma ve 762 ton vişne üretildi. Samsun fındık ve kızılcık üretiminde 2., kivi üretiminde 3., muşmula üretiminde 4., dut üretiminde 8. ve böğürtlen üretiminde 10.; Armut, şeftali, ayva, elma ve vişne üretiminde de birinci sırada yer almaktadır. – SAMSUN

gulyalihaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu